EKONOMI

Börser ned i USA – risk för lågkonjunktur

1:55 min

I går var det den sämsta dagen på börsen i USA för i år. Även börserna i Asien backar. Är världsekonomin på väg in i en lågkonjunktur?

Orsaken är en person, sa Peter Malmqvist, chefsanalytiker på aktiespararna i P1-morgon.

– Donald Trump, handelskriget med Kina. Det har legat över oss nu i drygt ett år och vi hade en ordentlig nedgång förra hösten, hade en bra vår för att Donald Trump skickade ut signaler om att förhandlingarna med Kina gick bra. Sen skickade han ut nya signaler, och nya signaler här i juli. Och nu är alla väldigt oroliga för att han ska göra det han har sagt att han ska göra. nämligen öka trycket på Kina genom att ta in mer varor i de här handelstullarna. Och vi ser redan i siffrorna att det här har negativ effekt på USA och Kinas ekonomier, de två största i världen. Då går börserna ner, punkt, tyvärr.

I Sverige skulle en lågkonjunktur främst komma att visa sig i form av högre arbetslöshet, enligt Peter Malmqvist.

– Det är väldigt mycket sysselsättningen vi pratar om då, i Sverige. Och den är i allt väsentligt god och i många andra, till exempel europeiska länder också. Så att, vi startar i sådana fall den lågkonjunkturen på en väldigt god nivå, om man säger. Men det är klart, lågkonjunktur, svagare tillväxt innebär ökad arbetslöshet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista