Sven-Erik Andersson på sin nyponskördare. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Bönder söker nya framtidsgrödor

När lönsamheten sjunker inom stora delar av det traditionella jordbruket letar alltfler lantbrukare nya näringar. Intresset för nya grödor som energigrödor, nypon, grönsaker och bär växer kraftigt.

Sven-Erik Andersson i Gårdby på Öland är en av den handfull bönder som satsat på nyponodling och hos honom är det skördedags. Den stora specialskördaren tuggar sig fram genom de långa raderna av nyponbuskar där dom stora frukterna lyser rött.

Nyponen köps upp av en dansk firma som tillverkar naturläkemedel mot artros alltslå förslitning i lederna. Med hjälp av miljöstödspengar från EU har de fem hektaren blivit en god affär för Sven-Erik Andersson, betydligt bättre än spannmålen han odlade tidigare.

– Ja, jag tycker att det är bra. Lättskött, de växer som ogräs så det är inga problem.

Vad hade du för odlingar innan det blev nypon här?

– Det var sädodling.

Är det här bättre då?

– Ja, huja. Man är ju tvungen att hitta på något nytt och chansa på något annat när det gamla ger något betalt.

Nypon och energigrödor
Bara här på Öland finns idag minst fyra nyponodlare och fler är på väg i till exempel Västergötland. Men nypon är bara ett av många exempel på nya odlingsalternativ. Vanligast är kanske energigrödor som snabbväxande salix, oljeväxter till exempel raps och även havre som i dag används att elda med.

Men det odlas idag också grönsaker på 40 000 hektar åkermark och majs på 800 hektar. Bruna bönor och blåbär är andra exempel.

Hyfsad timpeng
Lars-Göran Svensson som är lantbruksansvarig på LRF konsult märker tydligt det ökande intresset för de nya alternativen.

– Vi får väldigt mycket samtal ifrån lantbrukare som funderar att hitta på något annat beroende på att lönsamheten i den traditionella växtodlingen är sämre än den har varit. Man får mer över per hektar och det ger också mer arbete och hyfsad timpeng.

Och med en fortsatt avreglering och ökad konkurrens inom jordbruksområdet så kommer det att bli allt viktigare att hitta nya näringar menar Lars-Göran Svensson.

– En klok lantbrukare ska se till vad marknaden är beredd att köpa och betala. Då måste man öppna ögonen och inte köra vidare med traditionellt hela tiden. Självklart måste vi ha sådana som odlar traditionellt också men vi måste titta på överproduktionen, säger Lars-Göran Svensson på LRF Konsult.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".