Irans religiösa ledare näpser presidenten

Irans högste andlige ledare Ali Khamenei har försäkrat att Iran inte har för avsikt att angripa något annat land. Det ses som ett försök att mildra effekterna av att landets president Mahmoud Ahmadinejad nyligen pläderade för Israels utplåning. Alltmer tyder nu på att den unge presidentens ledarstil väcker oro hos landets religiösa maktelit.

Mahmoud Ahmadinejads framfart påminner om tiden efter den islamska revolutionen när fanatiker med revolutionärernas tre dagar gamla skäggstubb försökte överglänsa varandra i att göra hatiska och oförsonliga utfall mot Västvärlden.

Men klockan har inte helt vridits tillbaka, och ett tecken på det är att den hårdföre presidenten väcker missnöje också hos det konservativa religiösa ledarskapet som hjälpte fram honom till presidentposten.

Irans andlige ledare Ali Khamenei gjorde en tydlig markering när han ökade befogenheterna för ett rådgivande organ som leds av den politiske tungviktaren Hashemi Rafsanjani som har riktat hård kritik mot den nye presidenten.

Och trots att parlamentet är fullpackat med konservativa revolutionärer av Ahmadinejads märke väcktes där ett ramaskri när presidenten utnämnde en oljeminister som inte vet något om olja.

Den oerfarne presidenten hittar sina lika oerfarna kandidater i det militanta Revolutionsgardet, som han själv tillhörde under krigsåren på åttiotalet. Ingenting tyder på att Ahmadinejad är upplagd för att låta sig tyglas samtidigt som makteliten vill hålla honom tillbaka och det är bäddat för inre spänningar i ett alltmer isolerat Iran.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".