Hjälper mot överdoser

De flesta regioner ger nu Naloxon till missbrukare

1:41 min

17 av 21 regioner erbjuder nu personer i missbruk att få läkemedlet Naloxon för att minska risken att dö i en överdos, visar Ekots genomgång.

– Råkar man ut för en heroinöverdos så slutar man andas, man hamnar i koma och hjärtstillestånd och kan dö. Den här medicinen som heter Naloxon tar bort effekten av heroinet omedelbart. Man börjar andas igen och överlever överdosen, säger Martin Kåberg, psykiater och överläkare på Beroendecentrum Stockholm där man haft naloxonprogrammet sedan början på 2018.

Under den tid de haft naloxonförskrivning på Beroendecentrum Stockholm beräknar han att naloxonsprayen används för att häva cirka 450 överdoser och därmed räddat många liv. En av dem som fått Naloxon utskrivet till sig är Susanne.

– Så bad jag om att få det för jag har många vänner som går på heroin.

Och du tror att det kan ha räddat liv?

– Jag tror vid ett tillfälle så var det nog det som räddade livet för det var bara jag där, och sprutade det här i näsan. Förut var det ju injektioner men nu är det som en nässpray, säger Susanne.
 
Som ett led i att minska den höga narkotikadödligheten i Sverige la Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i januari 2018 fram ett förslag om hur Naloxon ska bli mer tillgängligt genom att sjuksköterskor ska kunna få skriva ut det och att det ska delas ut till personer i missbruk tillsammans med en utbildning i hur läkemedlet används på en person som tagit en överdos. Regeringen snabbutredde frågan och skapade naloxonprogrammet.

Trots att regionerna var positiva till initiativet var det bara tre av de 21 regionerna som hade infört det i oktober förra året, Stockholm, Uppsala och Skåne.

I slutet på januari i år kom Socialstyrelsen med nya riktlinjer om att samtliga regioner bör ha ett naloxonprogram. Nu visar Ekots rundringning att det bara är fyra regioner som helt saknar ett naloxonprogram, nio regioner har ett program på plats och åtta regioner är i färd med att få ett program på plats.

– Jag tycker att det är väldigt bra siffror. Det är drygt ett halvår sedan rekommendationen kom om att införa naloxonprogram och det är bra efterlevnad och ett gott arbete i hög fart, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista