EKOT PÅ PLATS

Delade meningar om protesterna i Hongkong

2:11 min

Efter att flygtrafiken tvingades stänga i Hongkong tidigare i veckan till följd av upprepade protester frågar sig vissa om det påverkat det tidigare breda stöd som proteströrelsen haft.

Bland de Hongkongbor som Ekot pratat med idag finns delade meningar kring protesterna.

– Det skulle kunna bli ett bakslag för proteströrelsen som ju började fredligt i somras, säger en man i telekomsektorn som vill vara anonym, på frågan om händelserna på flygplatsen. Resenärer som fysiskt hindrades från att resa från Hongkong och aktivister som höll kvar två personer från Fastlandskina ett tag. Närmare tusen flygningar har tvingats ställa in den här veckan enligt flygplatsen.

Han stöder dock protesternas sak precis som Vandy på ett skrädderi som ändå tycker att de våldsamma inslagen gått för långt.

– Det är hemskt och skadar Hongkongs rykte, säger Vandy bland färdiga, inplastade kostymer på galgar och berättar att många av kunderna kommer från andra länder och de tappat ordentligt i försäljning de senaste månaderna.

De sista dagarna har det uttryckts viss ånger här bland en del demonstranter och aktivister över att flygplatsaktion var att gå för långt. Hur det faktiskt påverkat det breda stöd för proteströrelsens ursprungliga krav på ett fullt formellt tillbakadragande av det kritiserade lagförslaget om att utlämna brottsmisstänkta till Fastlandskina, kommer det kanske en fingervisning om på söndag.

Då har samma organisatör som anordnade miljoner marscherna i början av sommaren kallat till en ny aktion.

Småbarnsmamman Moon menar att de allra flesta som protesterat har varit fredliga. Hon har själv gått i en marsch då hon hade sin tvååriga dotter med sig.

– Jag vill att min dotter även om hon inte förstår nu ska veta att de som protesterar gör det för hennes generation, förklarar småbarnsmamman Moon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista