USA

Två kongressledamöter stoppas från inresa i Israel

0:21 min

Den israeliska regeringen stoppar besöket av två amerikanska kongressledamöter som uttryckt stöd för en bojkott av Israel. Detta sedan USA:s president Donald Trump ansett att det vore ett tecken på "stor svaghet" om Israel tillåter besöket.

Demokraterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib, den första med somaliska och den andra med palestinska rötter, skulle besöka Israel och de palestinska områdena i helgen. De båda muslimska kvinnorna, som tidigare kritiserat Israel skarpt, skulle åka till bland annat östra Jerusalem och den ockuperade Västbanken.

Men på torsdagen sade en israelisk regeringskälla först att inrikesdepartementet i Jerusalem ännu inte beslutat om besöket "i dess nuvarande föreslagna form" ska tillåtas.

Senare under eftermiddagen kom så besked om att besöket stoppas.

- Beslutet har fattats, beslutet är att inte tillåta dem inträde, säger Israels biträdande utrikesminister Tzipi Hotovely till radiostationen Reshet Bet.

Republikanen Trump, som i juli var i bråk med både Omar och Tlaib, hade då skrivit på Twitter att det vore en "stor svaghet" om de båda släpps in, att de hatar Israel och "alla judiska människor" och att de är "en skam!".

Under bråket i juli föreslog han att de båda kvinnorna åker tillbaka och fixar "sina helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från".

Både Omar och Tlaib har förnekat tidigare anklagelser om antisemitism.

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var inblandad i beslutet att stoppa Ilhan Omar och Rashida Tlaib. I ett uttalande säger han att inget land i världen respekterar USA och dess kongress mer än Israel.

"Men resplanen visade att kongresskvinnornas enda avsikt var att skada Israel", fortsätter han.

Den inflytelserika proisraeliska lobbygruppen Aipac (American Israel Public Affairs Committee) i USA klargör att den är kritisk till kongressledamöternas uttalanden om Israel, men också till Netanyahus beslut: "Vi anser också att alla medlemmar i kongressen ska ha möjlighet att besöka och uppleva demokratiska allierade Israel på plats", skriver Aipac.

Det amerikanska representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, kallar Israels beslut för "ett tecken på svaghet". Trumps uttalanden om Omar och Tlaib är i sin tur "under presidentämbetets värdighet", anser Pelosi.

Även den senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, uppmanar Israel att ändra på beslutet. "Inget demokratiskt samhälle bör frukta en öppen debatt. Många starka anhängare till Israel kommer att bli djupt besvikna över det här beslutet", skriver han.

Under 2017 infördes en lag som förbjuder utlänningar som uttalat stödjer en bojkott från inträde i landet.

Netanyahu säger samtidigt att om Rashida Tlaib lämnar in en humanitär ansökan om att besöka sin familj så ska Israel överväga att tillåta det, om hon lovar att inte tala för en bojkott under besöket.

Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, brännmärker det israeliska beslutet i ett uttalande.

"Det är ett farligt prejudikat som trotsar alla diplomatiska normer och ett angrepp på det palestinska folkets rätt till kontakt med resten av världen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista