Kina och Sverige

Kinesisk lobby försöker dra nytta av politiker

2:28 min

En organisation som arbetar för den kinesiska sidenvägslobbyn i Sverige försöker att dra nytta av svenska företrädare för politik och näringsliv i sin marknadsföring.

Syftet är att få svenska politiker och allmänheten att bli positivt inställda till den kinesiska regeringens handelsinitiativ.

– Det är så klart vi vill få stöd från alla, från personer som kan svenskt näringsliv och har positiv syn på innovation.

Lydia Liu sitter som vald politiker för Kristdemokraterna i kommunfullmäktige i Nacka. Men hon leder också näringslivsorganisationen China Sweden Business Council.

Organisationen arbetar för att påverka Sverige att ansluta sig till det så kallade sidenvägsprojektet, som drivs av den kinesiska regeringen och kommunistpartiet, och som strävar efter handelsavtal och överenskommelser där kinesiska företag bygger hamnar, järnvägar och energiförsörjning utomlands.

Kommunpolitikern Lydia Liu lyfts i kinesiskspråkiga medier fram som en viktig ledare för kineser i Sverige. Hon har i Stockholm tagit emot flera representanter för kommunistpartiets så kallade Enhetsfront, som har till uppgift att sprida partiets inflytande. Möte sker enligt Lyda Liu alltid i en större grupp.

– Ja, jag träffar dem ofta, men jag har aldrig träffat dem ensam. Det är ju ofta i officiell miljö och det finns ändamål för ett bestämt möte. Jag har aldrig tagit emot nån ensam eller diskuterat nåt hemligt eller nåt sånt.

I hennes organisation Sweden China Business Councils lobbyarbete lyfts också en grupp så kallade rådgivare fram, däribland landshövdingen i Jämtland, Jöran Hägglund, som i presentationer på kinesiska sägs stödja sidenvägsprojektet i egenskap av "guvernör i Sveriges tredje största provins".

Men i en skriftlig kommentar till Ekot säger landshövding Jöran Hägglund att han endast hållit ett anförande för organisationen, 2017, och inte vill ses som en frontfigur.

Hägglund är medlem i Centerpartiet och var tidigare statssekreterare på Näringsdepartementet och en av dem som förhandlade om försäljningen av Volvo och Saab till kinesiska företag.

Även Kai Hammerich, tidigare generaldirektör på den näringslivsfrämjande myndigheten Invest Sweden, visas upp på lobbyorganisationen Sweden China Business Councils hemsida, i egenskap av av rådgivare. Också han har sagt sig ta avstånd från organisationens verksamhet. Hammerich var tidigare direktör på Saab och ansvarig för utvecklingen av stridsflygplanet JAS Gripen.