Ska stärka gränsen mot Sverige

Danskt gränsförslag får blandade reaktioner

1:30 min

Flera stödpartier åt den socialdemokratiska regeringen i Danmark är skeptiska till förslaget om att stärka övervakningen vid gränsen till Sverige.

– En gränskontroll ger bara en falsk trygghet, det är bättre att man talar med polisen om vilka redskap de faktiskt har behov av säger Kristian Hegaard, rättspolitisk talesperson för det socialliberala partiet Radikale Venstre.

Det var efter det blev känt att två män från Sverige misstänks vara inblandade i sprängningen vid danska skattestyrelsens lokaler den 6 augusti som statsminister Mette Frederiksen vid en presskonferens i onsdag bland annat föreslog stärkt övervakning av gränsen mot Sverige.

Det ska enligt henne göra det svårare för kriminella från Sverige att ta sig till Danmark. Statsministern ville under presskonferensen inte specificera vad det här skulle innebära i praktiken och ett skarpt förslag kommer presenteras senare.

Från två av Socialdemokraternas tre stödpartier, Radikale Venstre och Enhedslisten kommer kritik mot förslaget, medan det tredje, Socialistisk Folkeparti, är något mer positivt inställt.

Statsministern får desto mer stöd från den borgerliga oppositionen. Både Dansk Folkeparti och det största oppositionspartiet, Venstre, är positiva.

– Köpenhamn ska inte bli som Malmö, säger Venstres rättspolitiska talesperson, Inger Støjberg, till Danmarks Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista