Flyktingar

Rohingyer ska återvända till Myanmar - osäkert vad de återvänder till

1:16 min

I nästa vecka ska Myanmar och Bangladesh återuppta försöken med att få rohingyer att återvända till Myanmar, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Men det är fortfarande oklart om det blir av, och vad flyktingarna i så fall återvänder till.

Det är snart exakt två år sedan den muslimska minoriteten rohingyafolket började fly från Rakhine i Myanmar efter att de förföljts av landets militär, och flytt undan tortyr, våldtäkter och hus som brändes ner.

FN kallade det senare för ett skolboksexempel på etnisk rensning samtidigt som Myanmar förnekat anklagelserna och hävdat att de bara försvarat sig mot en attack från terrorister som var rohingyer.

Över 700 000 rohingyer har sedan dess bott i flyktingläger i grannlandet Bangladesh, och nu uppger Reuters att de två länderna ska vara överens om att i ett första skede försöka få 3500 av flyktingarna att återvända till Myanmar veckan som kommer. Liknande försök har gjorts tidigare men misslyckats eftersom flyktingarna vägrat då de bland annat vill ha garantier för medborgarskap och att det är säkert att återvända.

Enligt de två grannländerna ska ingen tvingas tillbaka, utan det bygger på frivillighet och frågan är om det blir av och vad de i så fall återvänder till.

Enligt uppgifter till Reuters ska flyktingarna inte ha varit delaktiga i förberedelserna av det nu planerade småskaliga återvändandet, och enligt en organisation som företräder rohingyernas intressen måste Myanmar först gå med på krav som den muslimska minoriteten har.

FN har samtidigt sagt att förhållandena i Rakhine där Myanmars militär nu är i strider med en rebellgrupp som vill ha självständighet - inte är lämpliga att återvända till. Och det har i princip varit omöjligt för humanitära organisationer och journalister att komma in i området eftersom Myanmar blockerat de flesta.

Och det finns också uppgifter om satellitbilder som visar att det inte finns några tecken på att det skett någon återuppbyggnad i de allra flesta områden som rohingyabefolkningen flydde ifrån för två år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista