Kameror minskar antalet taxirån

Övervakningskameror i taxibilar har gjort att våldet och rån mot taxiförare minskat kraftigt. Det visar siffror från till exempel Taxi Göteborg som var ett av de första bolagen i Sverige att införa övervakningskameror i sina bilar.

– De förväntningar vi hade har överträffats, säger Thomas Winskog, direktör på Svenska Taxiförbundet. Uppsala Taxi och Taxi Göteborg som installerade kameror från början har haft dem så pass länge så de kan inte se att det inte kan bero på något annat än den avskräckande effekt som kameran har.

Övervakningskameror i taxibilar var till en början en fråga som gav upphov till konflikt. Justitiekanslern JK ville begränsa möjligheterna till övervakning via kamera i bilarna av integritetsskäl, men Kammarrätten gav bolagen rätt.

Taxi Göteborg var ett av de första bolagen att införa övervakningen i slutet av 2001 och våldet mot deras förare har minskat kraftigt säger Lars Backström, bolaget VD.

– Antalet gånger som föraren har aktiverat nödlarmet i bilen har halverats under den här tiden. Nödlarmet aktiveras när de upplever att det är ett stort hot mot dem själva.

2 000 av de 7 500 bilar som finns inom Taxiförbundet har nu kameror i sina bilar men efter det positiva resultatet vill både Taxiförbundet och Lars Backström på Taxi Göteborg att fler bolag i Sverige installerar kameror.

– Det är en investering men det värderar de absolut flesta av våra förare högt.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".