Landsbygdspolitik

Centerpartiet positivt till glesbygdssatsning

2:14 min

Centerpartiet är positivt till regeringens förslag om att glesbygden ska få mer pengar genom det så kallade utjämningssystemet. Totalt handlar det om 1,8 miljarder ytterligare som omfördelas jämfört med i dag.

– Det här förslaget gynnar de kommuner vi skulle behöva gynna de kommande åren, inte sällan mindre landsbygdskommuner som har ett riktigt tufft beting för att få den kommunala ekonomin att gå ihop, säger Emil Källström som är Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

I dag presenterade regeringen förslaget om att förändra utjämningen för kommuner och landsting så att glesbygden får mer pengar. Totalt ökar omfördelningen från 9,7 till 11,5 miljarder kronor.

Medan Centerpartiet ger förslaget tummen upp låter regeringens andra samarbetsparti kring budgeten, Liberalerna, genom sin pressekreterare Gabriella Ohlzon hälsa att man måste sätta sig in i förslaget ordentligt innan man ger någon kommentar.

Enligt utredarens förslag kommer Region Stockholm att förlora 1,6 miljarder kronor jämfört med i dag och står för den större delen av omfördelningsökningen. Irene Svenonius, finansregionråd för Moderaterna i Region Stockholm, tycker att staten istället borde ta kostnaden för omfördelningen.

– Jag är extremt besviken på att regeringen sviker 2,3 miljoner av landets invånare på det här sättet. Man ökar utjämningen med 1,6 miljarder från Stockholms län. Det motsvarar 2000 sköterskor eller driften av hela Södertälje sjukhus. Det är väldigt mycket pengar för en region, säger hon.

På presskonferensen där regeringen i dag presenterade förslaget sa statsminister Stefan Löfven (S) att han tycker att det är rimligt att större städer är med och bidrar till glesbygden.

– Alla vinner på att också de omliggande kommunerna har en bättre välfärd. Det är hela Sverige som tjänar på detta, och storstäderna har bättre förutsättningar än glesbygdskommuner.