Tusentals evakuerade

Skogsbranden på Gran Canaria sprider sig

1:06 min

På Gran Canaria härjar den värsta skogsbranden på länge och 9000 personer har evakuerats. Räddningsarbetet är besvärligt på grund av den kraftiga röken.

Semesterparadiset Gran Canaria härjas sen i lördags av en stor skogsbrand. Under söndagen hade branden spridit sig snabbt från 1700 hektar på morgonen till 3400 hektar sen på kvällen.

– Elden är inte under kontroll, sa Kanarieöarnas regionpresident Angel Civtor Torres under en presskonferens.

Branden bröt ut norr om bergsorten Tejeda. Det brinner i bergsområdet och de flesta turister finns på andra håll. Gran Canaria är en av de mest populära charterdestinationerna för svenskar - men branden påverkar inte resenärerna nämnvärt enligt resebolagen.

Lågorna sprider sej snabbt i den torra vegetationen, det är över 30 grader varmt, luften är torr och det blåser kraftigt.

Enligt myndigheterna har omkring 9 000 invånare evakuerats. 700 brandmän bekämpar branden tillsammans med 14 flygplan och helikoptrar. Det kan ta flera dagar innan elden på Gran Canaria är under kontroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista