Trumps asylpolitik

Svåra förhållanden för asylsökande i Mexiko

2:11 min

Sedan USA införde den så kallade "Stanna i Mexiko"-policyn har över 25 000 asylsökande skickats tillbaka till Mexiko i väntan på asylbeslut. Många vittnar om svåra förhållanden och rädsla för sina liv i farliga gränsstäder.

– Jag känner mig inte trygg här, men jag har inget val, säger Erica Mágali som lämnade det fattiga och våldsdrabbade hemlandet Honduras med sina två barn i hopp om att få asyl och ett nytt liv i USA. Nu sitter hon istället på ett härbärge i en av världens farligaste städer, Ciudad Juarez.

Hon måste, enligt den nya Remain in Mexico - Stanna i Mexiko-policyn - vänta på sitt asylbeslut här istället för i USA, något som kan ta månader.

Sedan Trump-administrationen införde regeln i slutet på januari visar siffror från USA:s migrationsmyndighet att över 25 000 asylsökande, framför allt från Centralamerika, skickats tillbaka till olika mexikanska gränsstäder fram till slutet på juli. Enligt tidningen NYT har den siffran nu i mitten på augusti hunnit bli 32 000. Undantag görs för till exempel ensamkommande barn.

Om man också räknar med alla de som just nu köar på den mexikanska sidan för att över huvud taget få påbörja en asylansökan i USA, är siffran enligt tidningen nära 60 000.

Stanna i Mexiko-policyn är en del i Trump-administrationens försök att avskräcka migranter från att ta sig till USA. Men regeln får hård kritik från bland annat människorättsorganisationer som menar att det är inhumant att tvinga människor att vänta i farliga gränsstäder där de riskerar våld, rån och kidnappningar.

Många är också kritiska mot att myndigheterna i Mexiko inte erbjuder tillräcklig hjälp, de asylsökande måste ofta förlita sig på frivilligorganisationer och kyrkor, eller hamnar på gatan.

En talesperson för Departementet för inrikes säkerhet i USA, säger att det alltid är utmaningar när en ny policy implementeras men att de tillsammans med mexikanska myndigheter jobbar för att mottagandet ska vara tryggt och säkert.

I början av augusti öppnade Mexiko det första boendet för migranter i Ciudad Juarez, ett slags slussboende där man får stanna ett par veckor.

– Jag känner mig inte trygg här, men det är ändå bättre än Honduras, dit vill jag inte tillbaka, säger Erica Mágali.