kronofogden

Svenska myndigheter används för pengatvätt

1:40 min

Kriminella använder svenska myndigheter för att tvätta pengar, och Kronofogden är särskilt utsatt. Enligt den nuvarande lagstiftningen får myndigheten inte neka personer att betala skulder med kontanter.

– Det känns ju i själen att ta emot såhär mycket pengar utan någon förklaring, men det finns ingen beloppsgräns. Däremot gör vi penningtvättsanmälningar så fort vi misstänker något till finanspolisen, säger Johannes Paulson på Kronofogden.

Enligt en rapport framtagen av Polisen i samarbete med 16 myndigheter riskerar svenska myndigheter att användas för penningtvätt, rapporterar Dagens Nyheter.

Framförallt är det alltså Kronofogden system som riskerar att utnyttjas av kriminella.

Myndigheten har en omfattande kontanthantering på flera håll i landet, och den nuvarande lagstiftningen gör att man är tvingade att ta emot kontanter från personer som vill betala sina skulder. och, till skillnad från banker och andra finansiella institut, får inte Kronofogden fråga varifrån pengarna kommer.

Förra året anmälde myndigheten 122 misstänkta transaktioner.

Att systemet ser ut så här, är en rest från förr, då en majoriteten betalade skulder kontant. För att begränsa möjligheten att nu betala skulder hos Kronofogden med kontanter krävs en lagändring.

I väntan på en eventuell sådan, arbetar myndigheten med att försöka begränsa kontanthanteringen till vissa tider och platser, säger Johannes Paulson.

– Naturligtvis tänker man sig en lagändring, men det är en lång och omständig process. Det vi jobbar på nu är att begränsa möjligheten att komma till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista