FÖRRÅDSBYGGNAD SPRÄNGDES

Polisens svar efter sprängningen i Linköping

1:12 min

Linköpingspolisen undersöker samband med sommarens sprängning efter nattens detonation då en förrådsbyggnad totalförstördes.

På en presskonferens berättar polisen i Linköping att de kommer att utreda om det finns ett samband mellan sprängningen på Ådalagatan i juni.

– Vi kommer att arbeta vidare med det här ärendet och det kommer ligga under samma organisation som Ådalaärendet, sprängningen på Ådalagatan. Självklart är det av intresse när man hittar sprängmedel i Linköping att se om det finns kopplingar mellan de här två sprängningarna, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott i Linköping.

Polisen bekräftar att ingen person skadades under händelsen och att det misstänkta föremålet var en stulen moped som hade anmälts stulen redan i maj. När den skulle lämnas ut till sin rättmätiga ägare upptäckte polisen att det fanns sprängmedel på mopeden.

Det var när nationella bombskyddet senare skulle oskadliggöra föremålet som sprängmedlet detonerade och totalförstörde lokalen som den stod i, en lokal för beslagtaget gods.

– Det gick väl inte helt som man hade hoppats eftersom det blev en så pass kraftig detonation. Samtidigt hade man tagit höjd för det, det var därför man evakuerade området, berättade polisens presstalesperson Erik Terneborn under natten för Ekot.

Under måndagseftermiddagen och kvällen evakuerades omkring 170 personer från sina bostäder i närheten av Garnisonsområdet, bland annat boende på ett äldreboende

Händelsen rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.