Tiggeriförbud

S i Norrköping vill avvakta tiggeritillstånd

2:29 min

Efter intern kritik backar nu Socialdemokraterna i Norrköping till viss del i tiggerifrågan.

Lars Stjernkvist, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande, som tidigare förespråkat tiggeritillstånd av den modell som finns i Eskilstuna säger nu att hans parti vill studera även andra modeller.

– Det nya är att vi har lyssnat på den kraftiga kritik som kom efter vårt ställningstagande för ett tiggeritillstånd, och därför har vi ändrat förslaget där vi håller fast vid det som vi tycker är det viktigaste nämligen att vi vill hitta en modell  där vi kan ta reda på vilka som finns i vår kommun, men där vi också öppnar för andra lösningar än den som finns i Eskilstuna, säger Lars Stjernkvist.
 
Nyligen sa de styrande partierna i Norrköping principiellt ja till införande av ett tiggeritillstånd som gäller sedan 1 augusti i Eskilstuna, med reservationen att innan man verkställer införandet först vill veta hur det fungerar i Eskilstuna. Där kostar ett tillstånd 250 kronor.

Men bland socialdemokrater i Norrköping har utspelet väckt kritik, och igår när Socialdemokraternas fullmäktigegrupp träffades, beslutades att
partiet inte nu kommer att säga ja till motionen som kom från Sverigedemokraterna. Man vill studera andra varianter, eftersom man tycker att Eskilstunamodellen har brister. Kritiken har enligt Lars Stjernkvist handlat om höga avgifter och kopplingen till polisen, men det är oklart vilka andra modeller som är tänkbara.

– Det viktiga är att vi inte ser tiggeriet som något vi inte kan göra något åt, säger han.


Skulle det vara någon form av registrering av personer som vill tigga men inte ta ut avgifter av dem?

– Vi ska utreda om det finns andra modeller, men det man skulle kunna tänka sig är att det koppla det mer till det faktum att man är EU-migrant och sökande efter jobb från andra länder snarare än själva tiggeriet. 

Hur skulle en familj som tigger i Norrköping bli hjälpt av att bli registrerad?

Om det är så att de uppenbart lider nöd kan vi göra det som vi kan göra med andra människor, det vill säga vända oss till hemkommunen och säga att den är ansvarig. Jag inser att det är lättare sagt än gjort men det är ändå ett steg framåt, säger Lars Stjernkvist.