Pakistan har genomfört nytt rakettest

I Pakistan genomfördes på tisdagsmorgonen, trots internationella protester, en tredje provskjutning med en robot, samtidigt som spänningen med grannlandet Indien ökar. Reaktionen i Indien var överlag negativ på det tal Pakistans president Pervez Musharraf höll på måndagskvällen.
På tisdagsmorgonen tillkännagav Pakistan att man genomfört en tredje provjskjutning med en robot, kapabel att leverera både en konventionell bomb och kärnvapen till Indien. Samtidigt anlände den brittiske utrikesministern Jack Straw till Pakistan för ett försök att minska spänningen mellan de båda kärnvapenmakterna. I Indien möttes den pakistanske ledarens tal i går kväll med besvikelse. Många hade väntat sig att Pakistans president Pervez Musharraf skulle tillkännage något konkret initiativ för att minska spänningen med New Delhi, kanske ett löfte om att göra mer för att stoppa islamiska extremister från att använda Pakistan som bas för attacker mot Indien. USA, Storbritannien och andra länder ställer sig bakom Indiens krav på att dessa attacker måste stoppas. Men i sitt tal i går kväll sa Musharraf att det inte förekommer några sådana attacker över den så kallade kontrollinjen i Kashmir. Den índiske utrikestalesmanen Omar Abdullah sa att Musharrafs tal gjort många indier mycket arga. Musharrafs uppmaning till förhandlingar för att minska krigsrisken avfärdades också i Indien. Den officiella linjen är att inga förhandlingar kan ske så länge det man kallar terrorister fortsätter att ta sig in i Indien från Pakistan. Senare på tisdagen ska Indiens utrikesminister ge Indiens formella svar på Musharrafs tal.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".