Jaktsäsong

Polisen håller koll när björnjakten inleds

2:19 min

Björnjakten inleds i dag, totalt 300 björnar får fällas den här jaktsäsongen. Polisen i region Nord kommer i år att göra en gemensam tillsyn med länsstyrelserna under jakten.

Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen i Västerbotten, säger att björnjakten går allt snabbare och att vissa enskilda jägare kan använda otillåtna metoder för att hinna fälla björn.

– Jag tror att det har blivit en stor hetsjakt kring björnen. Det går väldigt fort att skjuta de här björnarna. Många vill vara med och då använder man alla till buds stående medel, säger han.

Det kan till exempel handla om illegala åtlar, alltså när man utan tillåtelse lägger ut foder på en plats för att locka dit viltet.

Under årets björnjakt kommer polisen inom region Nord i samarbete med länsstyrelserna genomföra en gemensam tillsyn under jakten. Granskningen kan omfatta skottplatser, jägarnas licenser och jaktkort. Även fällda björnar kontrolleras, till exempel vad de har för maginnehåll.

Att granska jägare i skogen, är det viktigt för polisen att prioritera just nu?

– Det tillhör ju en av våra funktioner att vi ska kontrollera. Nu blir det fokus på jägarna - att man har papper och allting i ordning. Det är precis som att vi kontrollerar bilförare att de har körkort och är nykter i trafiken.

Jägareförbundet mitt i Jämtland och Västernorrlands ordförande Gun Fahlander tycker det är bra att polisen är närvarande under jakten.

– Det är positivt att man är ute och kontrollerar att folk sköter sig och följer de lagar som finns och i synnerhet att etikfrågan respekteras.

På flera håll i landet märker man av misstänkt illegal åtling. Vid förra årets jakt innehöll ungefär en tredjedel av de fällda björnarna i Gävleborgs län matrester som kan komma från otillåtna åtlar.

– Man hittade till exempel bullar och limpor, säger Simon Viklund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

– Dels är det illegal verksamhet, dels kan det vara farligt att lägga ut mat i syfte att locka till sig björn. Björnar som vänjer sig att bli matade av människor kan också bli farliga björnar.

I Gävleborg har man nyligen hittat en otillåten åtel vilket har lett till att jägare på eget bevåg avlyst björnjakten inom ett område på 20 000 hektar, säger Simon Viklund.

– Det har hänt i vårt län förut, men det är en väldigt drastisk och tuff åtgärd, säger han.