KROKODILBETT

”Han blödde mycket kraftigt”

2:14 min

Under en kräftskiva för en herrklubb på Skansen-akvariet blev en man biten av en krokodil. Nu ska delar av anläggningen byggas om.

På tisdagen höll en herrklubb kräftskiva på Skansen-akvariet, uppger Jonas Wahlström som är föreståndare för Skansen-akvariet. Sällskapet har gjort detta under många år.

– Vid kaffet ville en av deltagarna hålla tal, Jonas Wahlström.

Mannen, som är i 75-årsåldern, klättrade då upp på en del av anläggningen som ligger intill skyddsglaset.

– Han klättrar upp på en avsats mot krokodildammen och kom så högt upp så han la armen bakom sig över glaset. Då var det en krokodil som var för nära och hoppade upp och bet tag i armen, säger Jonas Wahlström.

Vad hände med mannen då? 

– Han satt ju fast, och några sprang upp och försökte få loss honom men det gick inte så jag sprang runt för att ta mig in i krokodildammen.

Efter cirka tio sekunder släppte krokodilen sitt bett. Den skadade mannen blödde kraftigt men fick vård av tre läkare som deltog privat på kräftskivan. En av dem var dessutom akutläkare, enligt Jonas Wahlström.

Mannens vårdas nu på Karolinska universitetssjukhuset, hans medicinska tillstånd beskrivs som stabilt av sjukhusets pressavdelning.

Polisen har hållit förhör med vittnen och personal på Skansen-akvariet, och ska även förhöra mannen, för att utreda om något brott begåtts i samband med krokodilbettet. En polisutredning om vållande till kroppsskada har inletts.

Krokodilen som bet är två och en halv meter lång, vilket är maxlängd för arten. Den är född på Kuba 1972, och kom till Skansen-akvariet 1981 från Moskva.

Delar av anläggningen vid krokodilerna byggs nu om.

– Vi kommer göra så att det inte går att stå på de här avsatserna, så från och med imorgon kommer det inte går att stå på dem, säger Jonas Wahlström.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada.
Jonas Wahlström säger att de nu ska bygga om så att det inte går att klättra upp vid skyddsglaset till krokodilerna.

Akvariet ingår inte i stiftelsen Skansen utan ägs av Jonas Wahlström och är hyresgäst på Skansens område. Skansenchefen John Brattmyhr säger att både Skansen och Skansen-akvariet alltid sätter säkerheten i första rummet.

– Utifrån händelsen igår finns det anledning till reflektion, det som hände igår ska ju inte kunna hända. Att ha tillställningar med samarbetspartners, det pågår ofta i våra miljöer men det är under ordnade former och klara regler, säger Skansenchefen John Brattmyhr.