Positiva tecken för Greklands ekonomi

1:37 min

I april var arbetslösheten den lägsta på 8 år i Grekland, då hade landet stått på egna ben under 8 månader efter att ha lämnat stödprogrammet med nödlån.

I tisdags var det exakt ett år sedan Grekland lämnade stödprogrammet med nödlån från EU:s krisfond, ESM, och för första gången stod på egna ben efter åren med nödlån. Och nu hyllas landet av EU-kommissionen för de framsteg som gjorts sen dess.

Arbetslösheten minskade till 17.6 procent under april månad, den lägsta nivån sedan 2011. Och tillväxten beräknas till 2.1 procent för 2019, att jämföra med minus 5,5 procent 2010, enligt EU-kommissionens egen statistik.

När den nya regeringen vann parlamentsvalet i början av juli var det bland annat med löften om sänkta skatter - något som oroade långivarna och ledde till att en skarp varning riktades mot Nytillträdde premiärministern för Ny Demokrati - Kyriakos Mitsotakis. Eftersom Grekland förbundit sig att visa ett årligt budgetöverskott på 3.5 procent till och med år 2020.

I ett pressmeddelande skriver EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici att "Grekland har kommit långt sen de avslutade stödprogrammet för ett år sedan och visar positiva tecken. Men utmaningar kvarstår och viljan att aktivt delta i det fortsatta reformarbetet i samarbete med långivarna kommer att vara avgörande för fortsatt ekonomisk stabilitet, tillväxt, fler jobb och ett bättre välfärdssystem under månader och år framöver".

Totalt mottog Grekland 61.9 miljarder euro i nödlån under stödåren med villkoret att regeringen införde ett omfattande reformpaket. Något som i praktiken innebar bland annat nya och höjda skatter, samt kraftigt sänkta pensioner och minimilöner. Reformer som inneburit allt hårdare ekonomiska åtstramningar för medborgarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista