Ökad risk för grova våldsbrott från extremhögern

2:22 min

Den senaste tiden har det skett ett antal attentat i världen där gärningsmannen inspirerats av högerextrem ideologi. Enligt Säkerhetspolisen har risken ökat för att personer som sympatiserar med våldsbejakande högerextremismen ska inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott också i Sverige.

– Vi ser en utveckling där högernationalistiska våldsbejakande ideologier attraherar fler och vad vi då riskerar är attentat från enskilda individer som inspireras av detta och som finns i de här miljöerna, och kanske individer som vi inte tidigare har sett, eller har kunskap om, säger säkerhetspolischef Klas Friberg.

Det största terrorhotet i Sverige är fortfarande från personer kopplade till den våldsbejakande islamistiska extremismen enligt säpo, men risken för attentat och våldsbrott från högerextrema har alltså ökat enligt säpo-chefen.

Den senaste tiden har det skett flera attentat i världen av personer som inspirerats av högerextrem ideologi, till exempel i Nya Zeeland i våras och i USA och i Norge under sommaren.

Och enligt Klas Friberg kan det gå snabbt från planering till genomförande.

– Det gör det svårt för oss och för andra att se det i tid för att förhindra dom.

Utöver attentatshotet ser man också att personer i den radikalnationalistiska miljön begår andra brott, säger Klas Friberg.

– Mot antingen personer som har andra uppfattningar och ideologier, politiker, eller journalister som de utsätter för brott som då inte är terrorbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista