Klimat

Preems utbyggnad: Nu tar regeringen över

2:32 min

Regeringen ska avgöra om Preems planer att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil ska tillåtas. Om de omstridda planerna förverkligas, skulle växthusgasutsläppen öka kraftigt.

I Lysekil hoppas socialdemokratiska kommunalrådet Jan Olof Johansson att regeringen så småningom säger ja.

Vad skulle det betyda om det inte blir här i Lysekil?

– Det är en oro för att de investeringar som bör göras sker på annat håll, både i Sverige och Europa istället, och då går vi miste om en bra och väldigt effektiv industri som vi har här i Lysekil, säger Jan Olof Johansson.

Preem vill investera cirka 15 miljarder kronor i att bygga ut raffinaderiet i Lysekil för att bland annat ta vara på tjockolja.
Men planerna är omstridda.

Under 2018 var Preem tredje störst på växthusgasutsläpp bland företag i Sverige. Om utbygget blir av, skulle Preem bli det företag som släpper ut mest av alla.

Mark och Miljödomstolen biföll först Preems planer men ärendet överklagades till Mark och Miljööverdomstolen. Nu ska regeringen avgöra om utbyggnaden går att förena med Sveriges hållbarhets och klimatmål.

– Regeringen har ett ansvar styra mot klimatlagens mål. Då ska vi minska utsläppen. Här har vi en verksamhet som vi vet kommer öka utsläppen väsentligt, med tre procent. Då är det viktigt att vi lyfter den här frågan till avgörande så vi ska kunna vara säkra på att vi lever upp till miljöbalkens mål om hållbar utveckling där minskad klimatpåverkan ingår, och också klimatlagens mål, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Detta är första gången regeringen av klimat-skäl övertar prövningen av ett miljöärende. Miljöorganisationerna Greenpeace och Naturskyddsföreningen välkomnar att regeringen prövar utbyggnaden mot klimatmålen. Preem anser också det är bra att regeringen lyfter frågan, säger presschef Dani Backteg:

– Det är komplexa saker, och jag tror att våra argument och våran sak kommer gynnas av att man kan prata om det här i ett sittande möte.

Men en knäckfråga är om prövningen är förenlig med EU:s handel med utsläppsrätter som formellt styr industrins utsläppsnivåer.

– Den här frågan handlar inte om utsläppsrätterna, utan det här handlar om tillåtlighet av en utökad verksamhet. Innan den fått tillåtelse, så ingår den inte i EU:s utsläppshandelssystem. För regeringen handlar det här om tillåtlighet eller inte, säger Isabella Lövin.

Utbyggnaden av Preemraff

Preem vill bygga ut från att använda högst 11,4 miljoner ton råvara per år till högst 13,9 miljoner ton.

Man vill bland annat få tillstånd att använda förnybara bioråvaror i produktionen. En annan del i planen är dock att kunna ta hand om tjockolja, i dag en sorts restprodukt som används som mindre miljövänligt fartygsbränsle, och göra bensin eller diesel av den. Men för processen krävs vätgas, vilket i sin tur ger utsläpp av koldioxid.

Utsläppen av koldioxid kan enligt Preem komma att dubbleras, från 1,7 miljoner ton årligen till 3,4 miljoner ton. Samtidigt väntas utsläppen från raffinaderiets produkter (bensin, diesel) minska med 800 000 ton. Bolaget planerar också en anläggning för att fånga in och lagra omkring 500 000 ton av utsläppen.

Den planerade utbyggnaden väntas ge omkring 150 nya jobb.

Tidigare har mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt gett Preem klartecken för projektet. Domen överklagades dock av flera organisationer och drygt 100 privatpersoner. Mark- och miljööverdomstolen avslår omkring hälften av överklagandena, men ger prövningstillstånd till bland annat Naturskyddsföreningens och övriga privatpersoners överklaganden.

Källa: Preem samt Mark- och miljööverdomstolen.

Preemraff

Ligger vid Brofjordens djupa yttre del, norr om Lysekil i Bohuslän.

Togs i drift 1975 med namnet Scanraff, trots protester från miljövänner och en del närboende. Ägdes då av oljebolagen OK och Texaco.

Nordens största oljeraffinaderi. Ungefär hälften av alla raffinaderiprodukter som säljs i Sverige kommer härifrån. Ungefär halva produktionen går på export.

Omkring 1 000 personer jobbar på Preemraff i dag. Cirka 650 av dem är anställda av Preem.

Preem har också ett raffinaderi på Hisingen i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista