I snitt över 300 dagar

Bedrägerier tar allt längre tid att utreda

2:17 min

Utredningstiden för bedrägerier har ökat dramatiskt senaste åren. På fyra år har den genomsnittliga tiden gått från 159 dagar till 311, rapporterar P1-programmet I lagens namn.

De anmälda bedrägerierna har ökat stadigt senaste åren. Från strax under 200 000 anmälningar 2015 till över 250 000 förra året enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

Samtidigt har det genomsnittliga antalet dagar det tar från anmälan tills att polisen redovisar en bedrägeriutredning till åklagare fördubblats senaste åren. 2015 låg det på 159 dagar, förra året 311. Till och med 19 augusti i år syns en liten förbättring; 294 dagar.

– Det är en olycklig utveckling men vi ska också konstatera att det finns en kraftig ökning av anmälda bedrägerier sedan 2015 och egentligen ännu längre tillbaka, säger Ravi Ray, tillträdande chef på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

– Vi har, kort och gott, inte mäktat med att parera den ökning som har varit av anmälda bedrägerier fullt ut, säger Ravi Ray.

Ravi Ray säger att polisen både behöver mer resurser, men framför allt bli bättre på att möta nya tillvägagångssätt som bedragare utvecklar.

– Kriminella hittar nya vägar hela tiden. De har en förmåga att hitta nya vägar där vi inte alltid hänger med. Vi måste försöka svänga där vi kan och det gör vi efter förmåga men inte fullt ut, säger han.

Enligt Ravi Ray vid polisen kan en del utredningar dra upp genomsnittliga utredningstiden. Han vågar inte ge några löften om när utvecklingen ska vända.

– Det är komplicerat, det kommer ta tid att rätta till det här men det görs oerhört mycket bra jobb i de utredningar som utförs. Man ska heller inte förringa komplexiteten i en del av de här ärendena som sannolikt drar upp tiden, säger han.

– Vi har årslånga utredningar som det är full aktivitet i som kräver oerhört mycket tid och resurs och beroende av andra förmågor, till exempel externa aktörer. De utredningarna trycker upp snittet så att säga, enligt Ravi Ray.

Vad gör man åt det här inom polisen?

– Väldigt mycket handlar om att brottsförebygga bort en hel del, där lägger man ganska mycket resurs och kraft på. Där är det Nationellt bedrägericenter som har det ansvaret. Sedan ställer man en hel del krav på handel och banker att de höjer sina förmågor att säkra upp, säger Ravi Ray, tillträdande chef på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Genomsnitt antal dagar till redovisning av utredning

2015 - 159 dagar

2016 - 198 dagar

2017 - 234 dagar

2018 - 311 dagar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista