UTRYMDES EFTER HOT

Linköpings universitet öppnar igen imorgon

1:48 min

Universitetet i Linköping kommer från och med imorgon öppna igen. Universitetet och samtliga campus utrymdes under fredagen efter ett misstänkt hot.

– Det är efter dialog med polisen som vi bedömer att det inte längre föreligger någon hotbild som motiverar att vi ska ha stängt också under morgondagen, säger Kent Waltersson som är universitetsdirektör på Linköpings universitet.

Gör ni bedömningen att det finns någon hotbild alls mot universitetet med anledning av de här affischerna?

– Nej, vi bedömer att det är säkert att vara på universitetet från och med imorgon bitti, säger Kent Waltersson.

Det var under natten som affischer sattes upp på flera ställen runt Linköpings universitet. Affischerna kan kopplas till ett Instagram-konto där en person bland annat lagt upp en video som fick polis och universitet att initialt bedöma att det förelåg en hotbild mot universitetet.

På videon som nu har raderats, berättar en man att han ska gå till en skola och göra något, däremot oklart vad. Personen pekar även på en vapenväska som han säger att han ska bära sina saker i eftersom han inte har någon annan väska. Mannen säger att han kommer se ut som en person som ska döda någon. I slutet av videon visar han även upp ett vapen.

På mannens Instagram-konto finns även bilder på en affisch som en representant för Linköpings universitet bekräftat för Ekot är samma sort som sattes upp på universitetsområdet. På affischen syns Spotifys logotyp och namnet på mannens alias i sociala medier. I efterföljande videos som mannen lagts upp säger han att han inte har hotat någon och att affischerna var reklam för mannens musik.

Ännu pågår en förundersökning om grovt olaga hot mot grupp, grovt vapenbrott samt olaga affischering. Och under kvällen sa polisen att man tror sig ha identifierat mannen som satt upp affischerna.

– Vi har inte bilden riktigt klar för oss utan vi söker den här mannen. Vi har en identitet på den här mannen som vi tror är gärningsmannen, säger Mikael Ehne vid polisen i Östergötland till P4 Östergötland.