Sprängningarna.

Ökat tryck på nationella bombskyddet

2:10 min

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, har antalet sprängdåd i Sverige ökat med 45 procent det senaste året. Några som fått alltmer att göra är polisens nationella bombskydd.

– Vi skulle absolut behöva bli fler. Vi omhändertar ändå de ärenden som kommer nu, men vi får ju slå knut på oss och vi får prioritera, säger Marie Borgh, chef för nationella bombskyddet.

När sprängmedel hittas är det nationella bombskyddet som kallas till platsen. Gruppen består av 70-80 bombtekniker, baserade i Malmö, Göteborg och Stockholm, som är ständigt redo att rycka ut över hela landet när farliga föremål upptäcks. Något som sker allt oftare.

I år har antalet olagliga sprängningar ökat, vilket också innebär ett ökat tryck på bombskyddet. Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet, tycker att gruppen behöver bli större och hon efterfrågar en skarpare lagstiftning kring sprängmedel.

– Hittar man sprängmedel hos någon illegalt så ska det va ett högt straffvärde och det ska de veta om. Och det ger också polismyndigheten möjlighet att använda tvångsmedel på ett annat sätt. Om straffvärdena är högre, säger Marie Borgh.

Inrikesminister Mikael Damberg är också oroad över det ökade antalet sprängdåd i Sverige.

– Det är ett av våra största samhällsproblem. Det betyder att vi måste verkligen skärpa arbetet på alla nivåer. Mot de här gängen, men också få bukt med sprängningar, säger Mikael Damberg. 

Varför har ni inte lyckats stoppa den här utvecklingen?

– Historiskt sett har straffen för att hantera sprängmedel och explosiva varor varit för låga, säger Mikael Damberg.

I ett förslag som ligger ute på remiss vill regeringen bland annat se hårdare straff för illegalt innehav och hantering av sprängmedel, och försöka stoppa införandet av sprängmedel i Sverige.

– Det handlar både om att skärpa maxstraffen för de här brotten, att se till att fler vapen och explosiva varor betraktas som särskilt farliga. Men vi måste också ge tullen nya befogenheter att stoppa det här redan när de här ämnena är på väg in i Sverige, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista