Behövs andra metoder att odla

”Bränderna måste få ett slut”

1:58 min

Delstaten Pará är en av de delstaterna i Brasilien som drabbats värst av bränderna som rasar i Amazonas. Efter internationella påtryckningar har president Bolsonaro nu startat släckningsarbetet med hjälp av militär.

Mauro Marujo bor i Paraupebas i delstaten Pará som är en av de delstater i Brasilien som drabbats värst av bränderna. Han säger att han inte känner av röken från bränderna där han befinner sig.

– Runt Paraupebas där jag bor har allt redan avverkats säger han.

– Jag kommer ihåg när jag kom hit till Paraupebas som barn 1984 säger Mauro, då fanns det mycket skog, vattnet i floden var kristallklart och det fanns mycket djurliv. På den tiden regnade det mycket mer än vad det gör nu säger Mauro. När han tar sig utanför Paraupebas kan han se röken från bränderna från långt håll.

Mauro säger att jordbrukarna tror att metoden att bränna marken för att sen kunna bruka den är något som de alltid har gjort och att det är ett billigt sätt att arbeta med jorden. Det är något som är svårt att ändra på.

– De här bränderna måste få ett slut och det som behövs är utbildning och andra metoder för odling, säger Mauro Marujo.

– För det som händer här påverkar inte bara mig utan också er på andra sidan jorden i Sverige, säger Mauro.

I lördags meddelade den brasilianska regeringen att släckningsarbetet med hjälp av militär skulle påbörjas på eftermiddagen i delstaten Rondônia. Två flygplan med kapacitet att frakta 12 000 liter vatten hade förberetts. I ytterligare tre delstater kommer släckningsarbetet påbörjas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista