Lever i flyktingläger

Två år efter folkmordet – rohingyer vägrar återvända

2:54 min

Det har nu gått exakt två år sedan rohingyer i tusental flydde våldet, dödandet och de sexuella övergreppen över till Bangladesh, till det som nu är världens största flyktingläger Cox's Bazar.

På den Bangladesiska sidan av Naf floden kunde militären se hur människor i tusentals kom ner för bergsidorna, samtidigt som de hörde gevärselden och såg röken stiga från de brinnande husen.

– De bränner ner våra hem. De dödar vårt folk, även små barn och det låg kroppar överallt. För att överleva var vi tvungna att fly, sa Hamid Hossain till nyhetsbyrån Reuters med tårarna rinnande ner för kinderna. Han var en av de första som kom till Bangladesh då för två år sedan.

Dagarna, veckorna och månaderna därefter skulle hans berättelse fyllas på med många fler som vittnade om samma grymheter. FN har nu klassat det som hände som ett folkmord.

Runt 750 000 människor tog samma flyktväg och i dag bor runt en miljon människor i flyktinglägren i Cox's Bazar. Detta i en av de fattigaste delarna av Bangladesh, och lokalbefolkningen har börjat känna av effekterna, berättar Chaun Scales på frivilligorganisationen Norska flyktinghjälpen.

– Lönerna har gått ner och de kan inte odla i områden de brukade. De har blivit fattigare, säger han och varnar för att detta kan leda till konflikter framöver.

– Ja, det kan bli allvarligt. Dessutom är läget för frivilligorganisationerna svårt då vi i år endast har en tredjedel av de pengar som behövs för det vi gör i lägret och för att se till att inget allvarligt händer, säger han.

Som läget är nu verkar ingen rohingyer vilja återvända frivilligt. Så sent som i veckan kördes bussar och lastbilar fram för att ta de första 3 500 som myndigheterna i Myanmar gett klartecken att få återvända. Men ingen klev på bussen.

– Vi återvänder inte, inte förrän vi kan känna oss säkra och får samma rättigheter och medborgarskap i Myanmar som övriga befolkningen där, säger Shahidul Islam till nyhetsbyrån Reuters.

Finns inga tecken på att Myanmar skulle vara i färd med att ändra sig på den punkten och i Rakhinestaten pågår dessutom strider mellan militär och den buddistiska separatistgruppen Arakan Army.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista