Protesterna fortsätter

Varningsskott vid demonstrationer i Hongkong

2:04 min

I Hongkong är det oroligt på gatorna igen med nya protester och sammandrabbningar. Tusentals människor har demonstrerat i dag i protest mot regeringen i Peking.

Ett myller av människor under paraplyer protesterar och trotsar också regnet. Demonstranter kastar gatstenar och bensinbomber så att eldslågor står upp. Kravallpoliser svarar med tårgas och gummikulor, vattenkanoner rullades också fram i en upptrappning. En polis ska ha skjutit varningsskott i luften med sitt vapen, enligt nyhetsbyråer.

Videofilmer från Reuters visar hur rökmoln svävar över de två olika fronterna och i mörkret lyser laserljus upp. Kollektivtrafik stoppades för att hindra människor att samlas, men demonstranterna hittade andra vägar och platser vid en idrottsarena och en containerhamn.

Polisen ska ha förvarnat om att den skulle skingra demonstranterna, som byggde upp barrikader. I går blev det också oroligt. En ny grupp har också dykt upp, med släktingar till poliser som manar båda sidorna till lugn. En kvinna, som är fru till en pensionerad polis och finns med i gruppen, säger så här:

– Vi vill med värme ge en instruktion och varning till poliserna, till båda sidorna. Snälla var lugna på båda sidor, begå inga mer överträdelser med våld, säger kvinnan till Reuters i regnsmattret under sitt paraply.

Gatuprotesterna mot regeringen i Peking har pågått i flera månader – och är de största sedan slutet av nittiotalet. Ilskan startade över lagförslaget om utlämning av brottsmisstänkta till Fastlandskina.

Under veckan planeras en strejk över hela Hongkong och manifestationer vid Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista