Tusentals lever på gränshandeln

Oro för att ebolautbrott ska påverka handeln

2:17 min

På gränsen mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa är oron fortsatt stor för att blödarfebern ebola ska sprida sig. Fyra fall har konstaterats i två-miljonersstaden Goma i Kongo.

För några veckor sedan stängde Rwanda gränsen i några timmar, vilket påverkade tiotusentals som lever på gränshandeln.

Vår utsände besökte gränsen där många är oroliga för att gränsen kan stängas igen, om ebola-epidemin inte bromsas.

En högtalare upprepar samma slinga: tvätta händerna, risk för ebola.

Vi befinner oss på den rätt kaotiska kongolesiska sidan av gränsen, vid det som kallas La Petite Barrière. Här passerar dagligen tiotusentals människor som lever på gränshandeln.

Foraha Ndibua är en av dem. Hon är kongolesiska som just handlat en korg bananer på den rwandiska sidan:

– Om de skulle stänga gränsen igen så skulle de påverka mitt liv på ett katastrofalt vis, säger hon.

Hon är änka och försörjer fyra barn med sin magra inkomst. Hon tjänar omkring 1000 kongolesiska francs om dagen, vilket är ungefär fem kronor.

När Rwanda stängde gränsen under ett par timmar i början på augusti sände det chockvågor bland folket här. Varor fick kastas, folk förlorade redan små inkomster.

Stängningen kom efter det att flera fall av ebola konstaterats i mångmiljonstaden Goma i Kongo. Panikstämningen steg då, men myndigheterna har snabbt begränsat epidemin.

Flera hundra människor står under observation, tusentals har vaccinerats, och inga nya fall har rapporterats under de senaste veckorna.

Men skulle nya fall dyka upp finns risken att Rwanda stänger gränsen igen. Just nu rullar gränshandeln på som vanligt. Och själv är Foraha Ndibua inte orolig.

– Gud har skapat oss för att vi ska dö en dag. Om det så skulle bli, är det guds vilja, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista