Överraskande besök

Irans utrikesminister till G7-möte

1:42 min

Irans utrikesminister Javad Zarif gör ett överraskande besök på G7-mötet i Biarritz i Frankrike, för att hålla möten med flera världsledare.

Det hotade kärnenergiavtalet är ett av de ämnen som är högst på agendan där.

Länderna har närmat sig varandra, enligt den franske presidenten Emmanuel Macron.

– För det första vill ingen av oss G7-länder att Iran ska utveckla kärnvapen. För det andra är vi alla djupt engagerade i att behålla stabiliteten i regionen och vill inte riskera den, sa Emmanuel Macron vid en pressträff i eftermiddags.

I förmiddags kom uppgifter om att G7-ledarna skulle ha utsett den franske presidenten till talesperson i frågan.

Efter att Donald Trump meddelat att han inte kände igen den formuleringen, så formulerades beskrivningen om av president Macron.

"G7 är ingen officiell organisation som utser talespersoner utan ett samarbetsorgan. Varje land talar för sig, men när jag talar för Frankrike kommer jag att göra det i ljuset av vad vi sagt här."

Enligt uppgift har länderna i alla fall haft fruktsamma samtal om Iran.  Emmanuel Macron är djupt engagerad i frågan och ska ha föreslagit för Donald Trump att låta Iran sälja en begränsad mängd olja mot att de inte återupptar sitt kärnvapenprogram. Detta för att låsa upp positionerna.

Kl 14 i dag landade så överraskande Irans utrikesminister i Biarritz, för överläggningar, med franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian.

Inga överläggningar ska vara planerade med USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista