I debattartikel i Expressen

Moderaterna kräver besked om IS-barn

1:55 min

I en debattartikel i Expressen i dag begär moderatledaren Ulf Kristersson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark att få svar på vilka planer regeringen har för barnen till IS-anhängare med koppling till Sverige, som nu befinner sig i läger utomlands.

Ulf Kristersson säger att regeringen inte är tillräckligt tydlig i frågan.

– Det kommer mycket dubbla signaler just nu. Det är många kommuner som rapporterar att de ombeds förbereda sig på att ta emot IS-krigares barn, med eller utan vuxna.

– Då har vi sagt till regeringen flera gånger nu att ni måste reda ut exakt vilka planer har den svenska regeringen och inte bara ställa oss och svenska folket inför fullbordat faktum, säger Ulf Kristersson.

I debattartikeln i Expressen skriver Ulf Kristersson och Hans Wallmark att regeringen har ett ansvar att informera både svenska folket och oppositionen om vad man har för planer när det gäller IS-anhängarnas barn.

Enligt Rädda barnens uppskattning, som baseras på medieuppgifter, ska det finnas mellan 50 och 70 barn med svenska föräldrar i läger med tillfångatagna IS-anhängare i Syrien.

Ulf Kristersson säger att Moderaterna har ställt flera frågor till regeringen om vad den tänkt göra, men inte fått något svar, och han tycker det är dags att regeringen kommer med ett klargörande i frågan.

– Det vi måste göra i Sverige är att se till att lagföra människor antingen på plats eller i internationella tribunaler, och samtidigt göra allt vi kan för att hjälpa de läger där både vuxna och barn har väldigt svåra förhållanden.

– Men att ta hem personer till Sverige och göra det omöjligt att få till stånd en rättslig prövning eller att se till att släktingar kan komma efter barnen det vore en otroligt farlig väg att gå, säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg låter genom sin pressekreterare hälsa att regeringen inte kommer att ge några kommentarer i frågan i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista