KONJUNKTUR

SEB och Swedbank sänker tillväxtprognosen

1:23 min

En dyster räntemarknad och osäker geopolitik gör att storbankerna Swedbank och SEB skruvar ner sina tillväxtprognoser.

”Världsekonomin är mycket sårbar för negativa chocker i närtid”, skriver Swedbank som bedömer att risken är hög att världsekonomin går in i recession nästa år. Det framgår av bankens senaste konjunkturprognos.

Banken räknar med att Sveriges BNP, kalenderkorrigerad, växer med 1,0 procent under 2020, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen på 1,5 procent. I år bedöms tillväxten landa på 1,4 procent, i nivå med tidigare prognos. År 2021 väntas en tillväxt på 1,4 procent.

Swedbank skruvar ner prognosen för den globala tillväxten 2020 till 2,9 procent, från den tidigare bedömningen 3,5 procent.

I år räknar banken med att den globala tillväxten landar på 3,2 procent, en nedjustering från den tidigare prognosen på 3,3 procent.

Kraftigast inbromsning väntas i Europas största ekonomi Tyskland och i Storbritannien bedöms tillväxten bli negativ under 2020.

En mer expansiv finanspolitik efterfrågas för att få fart på ekonomin men Swedbank spår att stimulanserna dröjer för länge och kommer att vara för små.

Även SEB:s ekonomer sänker tillväxtprognosen för svensk ekonomi. Enligt den nya prognosen väntas den uppgå till 1,3 procent 2020. Det kan jämföras med en tidigare prognos på 1,7 procent.

För i år räknar SEB med en tillväxt på 1,5 procent, mot tidigare 1,6 procent.

Riksbankens reporänta väntas bli oförändrad på minus 0,25 procent under hela 2020 för att höjas till noll först 2021, enligt SEB:s Nordic Outlook.

”Svensk ekonomi är på väg in i en lugnare tillväxtfas trots stöd från både penning- och finanspolitik”, skriver SEB.

”Att ekonomin saktar in bekräftas av tecken på stigande arbetslöshet. För första gången på länge drivs uppgången av svag sysselsättning och inte av ökat arbetskrafts­deltagande. Arbetslösheten stiger från 6,3 procent första halvåret i år till 7 procent i slutet av 2020”, fortsätter SEB:s ekonomer.

SEB:s ekonomer pekar på en global ekonomi som präglas av en ”påtagligt dyster räntemarknad och ökad osäkerhet från handel och geopolitik”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista