Skärp invandringen till EU - franskt-tyskt krav

Frankrike och Tyskland kräver harmonisering och en skärpt kontroll av EU-ländernas invandringspolitik. Förslaget presenterades när Tysklands och Frankrikes ledare möttes på måndagskvällen i Paris.
– Det här är en fråga som man inte kan överlämna till extremhögern, sade Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder efter mötet på måndgskvällen. Vill harmonisera invandringspolitiken De båda ledarna sade i ett kort uttalande efter mötet att asyl- och invandringspolitik samt flyktingmottagning måste harmoniseras på EU-nivå och att kontrollen över invandringen till EU också måste skärpas. – De maffialiknande grupper som på ett helt omänskligt sätt styr invandringen till EU måste också bekämpas på ett mycket mer effektivt sätt än idag, sade Frankrikes president Jaques Chirac. Bör tas upp på toppmötet De här frågorna bör tas upp på EU-ledarnas toppmöte i Sevilla nästa månad, enligt Jaques Chirac och Gerhard Schröder som på måndagen träffades för en av de sedvanliga tysk-franska sammankomsterna som alltid hålls innan EU-toppmötena. Men på måndagen träffades de i Paris efter spektakulära framgångar för främlingsfientliga partier i EU. Både i Frankrike och i Nederländerna har främlingfientliga partier skördat stora framgångar i president- och parlamentsval den senaste månaden och det är nu hög tid för EUs ledare att samla sig till en gemensam syn i så här kontroversiella frågor, enligt det fransk-tyska mötet.
Ing-Mari Froman SR:s medarbetare i Paris
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".