Jämställdhetsministern ansvarig

Myndigheter i samverkan mot familjevåld

1:45 min

Fem myndigheter får i uppdrag att under två år bli bättre på att upptäcka våld i nära relationer. Det beslutar regeringen i morgon.

I klartext handlar det om att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn. Eftersom våldet är ett uttryck för bristande jämställdhet, är det jämställdhetsminister Åsa Lindhagen från Miljöpartiet som är ansvarig.

– Arbetsförmedlingen exempelvis, eller Försäkringskassan eller Migrationsverket – de medarbetare som finns på de myndigheterna kan göra stor skillnad genom att öka upptäckten av våldsutsatta och sedan se till att vara med i arbetet – se till att den här personen får hjälp.

De tre myndigheter som Åsa Lindhagen nämner kommer att stöttas av Socialstyrelsen och Jämställdhetsmyndigheten. Redan förra sommaren fick de fem myndigheterna i uppgift att gemensamt ta fram en handlingsplan för att öka upptäckten av våld i nära relationer.

Med hjälp av den kommer man nu att arbeta vidare fram till 2021 med att försöka nå den utsatta gruppen och erbjuda hjälp. Regeringen har skjutit till 6 miljoner. Men frågan är hur redan arbetstyngda myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket ska hinna med det nya uppdraget.

– En viktig del är ju just kunskap om vad finns det för riskfaktorer och vad finns det för kännetecken. Har man den kunskapen med sig i det ordinarie arbete som man hela tiden bedriver, att också se om det finns en ökad risk och då vara med att öka upptäckten av våldsutsatthet, säger Åsa Lindhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista