Jens Henriksson tar över Swedbank

2:20 min

Folksams nuvarande vd Jens Henriksson presenteras i dag som ny vd och koncernchef för Swedbank.

Han ersätter därmed Anders Karlsson som varit tillförordnad vd sedan i mars, efter att Birgitte Bonnesen fick sparken i samband med penningtvättsskandalen i banken.

– Det är ett svårt läge Swedbank befinner sig i. Det är ett krisläge skulle jag vilja säga och mycket handlar om att återvinna förtroende, sade Jens Henriksson på en pressträff under torsdagen.

Han har under sitt yrkesliv bland annat haft en topposition i regeringen under Göran Perssons tid som statsminister då han var statssekreterare vid finansdepartementet.

Den tidigare statsministern, som nu är bankens ordförande, är den som rekryterat Henriksson.

"Jens har den samlade kompetens som krävs för att ta sig an bankens situation utifrån den senaste tidens kritik, de snabba teknikförändringarna och konkurrensen som präglar banksektorn i dag", säger Göran Persson i ett pressmeddelande.

Enligt Ekonomiekots Kristian Åström var det ganska väntat att Jens Henriksson skulle bli ny vd och att fokus för honom nu kommer vara att återupprätta förtroendet för banken.

– Han beskriver det som ett krisläge i banken efter skandalerna och anklagelserna om penningtvätt och den stora frågan framöver är hur det kommer bli med de böter eller skadeståndsbelopp som kommer komma upp i USA. Som man räknar med kommer bli ganska många miljarder, säger Kristian Åström.

När det handlar om att återvinna förtroendet har viss kritik även riktats mot att Jens Henriksson är vd för just Folksam som även är storägare i Swedbank.

– Under månaderna när bland andra SVT och DI hade en rad avslöjanden om Swedbank, så höll han en extremt låg profil och uttalade sig inte. Och han stödde både då sittande vd och ordförande. Så han har ju ett ansvar där, men han hade troligtvis inte någon insyn i de baltiska affärerna, säger Kristian Åström.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, ser ganska positivt på valet av ny Swedbank-vd.

– Jag tror att det kan bli bra. Han har inte direkt bankkunskaper, men de finns i banken, och han har en bred erfarenhet inom finanssektorn. Fast ännu är det lite väl tidigt, det jag vill höra är vad han vill göra med banken, och vilka finansiella mål han sätter upp, säger han.

Folksam, som storägare i Swedbank, har en nära relation till banken, förklarar han, och det gör att Henriksson kan Swedbank bra.

Men som storägare har Folksam också haft ett ansvar för hur banken styrts. Frågan är om Jens Henriksson i egenskap av vd för storägaren kan ses som insyltad i de penningtvättsskandaler som gjort att banken nu hamnat i kris.

– Jag tror inte att penningtvättfrågorna varit kända utanför Baltikum. Men sedan kan man kritisera styrelsen i banken för att ha agerat svagt, men det är lite långsökt att se honom som inblandad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista