Montasser al-Zayat.

Ex-terrorist kandiderar i egyptiska valet

På onsdagen börjar parlamentsvalet i Egypten. Det är länge sedan så många olika politiska grupper har kunnat ställa upp i valet som i år. De som inte passar in i de partipolitiska fållorna, eller tillhör förbjudna partier ställer upp som oberoende kandidater.

I det fattiga slumområdet Bulaq Dakrur i Kairo kampanjar Montasser al-Zayat. Han var en gång medlem av Egyptens mest fruktade terroristgrupp, Gamaa Islamiya, som har dödat tusentals egyptier och turister.

Montasser al-Zayat är god vän med Ayman al-Zawahiri, egyptiern som är nummer två efter Usama bin Ladin i terrornätverket al-Qaida. De har bland annat suttit i fängelse tillsammans.

Oberoende kandidat i valet
Men Montasser al-Zayat tror inte längre på terrorism som en metod att nå målet, en islamistisk stat. Han har istället blivit demokrat och han ställer nu upp som oberoende kandidat i parlamentsvalet. Men målet är fortfarande detsamma.

-Jag kommer att jobba helt och hållet för islam, säger Montasser al-Zayat. All lagstiftning måste grundas på islam. Islam ska också vara grunden för all undervisning i skolorna och alla program i radio och tv ska följa islam, säger han.

I Egypten är politiska partier som grundar sig på religion förbjudna. Därför tillhör inte Montasser al-Zayat något parti, utan han ställer upp som en oberoende kandidat.

Tar ett steg i demokratisk riktning
Valkampanjen har hittills varit mycket annorlunda än tidigare då myndigheterna ofta har trakasserat oppositionens kandidater och dess sympatisörer. I år har däremot alla kunnat arbeta relativt ostörda.

Många ser det som ett tecken på att Egypten efter presidentvalet i september nu tar ytterligare ett steg i demokratisk riktning.

– Det är en början till demokrati. Kommer valet att genomföras korrekt blir vi många islamister i parlamentet, säger Montasser al-Zayat.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".