Vallokalsundersökning

Högerradikala AfD starkt framåt i tyskt delstatsval

2:05 min

I Tyskland gick det radikala, högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AfD) starkt framåt i två viktiga delstatsval i forna Östtyskland igår. Samtidigt fortsatte de traditionella maktpartiernas kräftgång, kristdemokraterna och socialdemokraterna gjorde sina sämsta val i delstaterna sedan återföreningen och det kan få följder för Angela Merkels regering.

Kristdemokraterna har styrt i delstaten Sachsen sen den tyska återföreningen, detsamma gäller för socialdemokraterna i Brandenburg, delstaten som omger Berlin. Igår rasade de med 7 respektive 6 procentenheter.

För länge såg det ut som att ytterhögerpartiet AfDs framgångar skulle bli ännu större, att de kunde bli största parti. Nu nästan tredubblade det sex år gamla partiet sitt stöd i Sachsen och snudd på fördubblade det i Brandenburg.

Receptet till varför nästan var fjärde väljare röstade på AfD stavas inte bara migrationskritik och ifrågasättande av klimatförändringarna utan också slagord som Återförening 2.0, där partiet slår an en ton hos många östtyskar som är besvikna på ojämnlikheterna som fortfarande råder mellan öst och väst, 30 år efter murens fall.

Att det gick så bra för AfD kan göra partiet ännu radikalare på riksplanet, partiledaren i Brandenburg har ett förflutet inom högerextrema organisationer och är pådrivande i en maktkamp som just nu rasar inom AfD.

Också för de två traditionella maktpartierna kan valet få konsekvenser på riksplanet. Socialdemokraterna står utan ordinarie partiledare och gårdagens kräftgång kan stärka de kandidater som menar att partiet håller på att kompromissa sönder sig som koalitionspartner i Angela Merkels regering och som vill avsluta samregerandet redan vid årsskiftet.