Kontroversiell premiärminister slutar

I Tjeckien har premiärminister Milos Zeman meddelat att han oavsett valutgången kommer att lämna politiken efter parlamentsvalet om några veckor. Zeman är en kontroversiell politiker som i helgen förbjöd sin utrikesminister att träffa palestiniernas president Yasser Arafat.
Tjeckiens utrikesminister Jan Kavan tar sig för pannan på den bild som pryder dagens tjeckiska tidning Pravo. I helgen var nämligen utrikesministern i Mellanöstern, hade träffat Israels premiärminister Ariel Sharon och skulle också träffa Yasser Arafat. Då fick utrikesministern telefon från regeringschefen Milos Zeman som förbjöd sin utrikesminister att träffa Arafat. Officiellt skyllde utrikesministern på "tandvärk" och något möte kom aldrig till stånd. Ett sånt möte hade varit diplomatiskt viktigt för att lappa ihop de sargade förbindelserna mellan Prag och Ramallah sedan den tjeckiske premiärministern i en intervju tidigare i år jämförde Yasser Arafat med Adolf Hitler. Den tjeckiske premiärministern har en väl upptränad förmåga att trampa i klaveret. Österrikarna har han retat med arroganta uttalanden om kärnkraft, tyskarna med fräcka påståenden om alla tyskar som nazikollaboratörer, slovaker för att dom gör dåligt öl och så vidare. Kanske ska dagens besked att Milos Zeman lämnar politiken oavsett hur det går i parlamentsvalet i mitten av nästa månad ses mot denna fond av oförskämdheter.
Kjell Albin Abrahamson, SR:s korrespondent i Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista