GÄNGKRIMINALITET

Politisk oenighet om SD ska bjudas in till samtal

2:17 min

Regeringen får kritik för att inte bjuda in Sverigedemokraterna till samtal mellan riksdagspartierna, om hur man ska stoppa problem med gängbrottslighet. Även de egna samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna, anser att det är rimligt att Sverigedemokraterna deltar.

– Sverigedemokraterna är Centerpartiets motpol i svensk politik, både vad gäller ideologi och sakpolitik, men det innebär inte att vi inte kan sitta i en parlamentarisk beredning, och diskutera för landet allvarliga frågor. Och då slipper man ju den här typen av pajkastning vem som ska vara med och vem som inte ska vara med, säger Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i riksdagen.

Det var i går kväll i SVT som inrikesminister Mikael Damberg aviserade att han den här veckan kommer att bjuda in gruppledarna för alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till samtal om gängbrottslighet och skjutningar. SD hålls utanför, bland annat med motiveringen att de har en annan värdegrund, Men Moderatledaren Ulf Kristersson kallar hållningen respektlös.

– Alltså jag är varken socialdemokrat eller sverigedemokrat, men jag har respekt för människor som är valda i Sveriges riksdag,. Jag tycker att uppgiften nu måste vara att samla de som vill göra någonting.

Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson anser det är rimligt att en nationell samling inrymmer alla partier i riksdagen, och även Liberalerna är inne på den linjen.

– Jag har inte legat sömnlös för om det kommer att vara sju eller åtta kaffekoppar på bordet, men däremot för den fruktansvärda utsatthet som vi kan bevittna hela tiden, men jag kan tycka att det är rimligt att alla partier blir inbjudna, de är folkvalda, och framför allt måste hela vårt fokus ligga på att lösa de här allvarliga problemen, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom.

Men Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tycker att regeringen gör rätt som utesluter Sverigedemokraterna från samtalen.

– Jag ser det som att Sverigedemokraterna mest ägnar sig åt populism på det här området, att det är en sorts politisk kampanjfråga mer än att lösa de samhällsproblem som finns, säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg vill inte kommentera frågan idag, men Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen är besviken över att hans parti stängs ute.

– Jag tycker det är märkligt att man vill kraftsamla politiken, mot den organiserade brottsligheten, och det första man gör är att utesluta politiska partier från den kraftsamlingen, säger han.