EFTER DEMONSTRATION

Ryska demonstranter får behålla vårdnaden om sina barn

1:35 min

Två ryska föräldrapar riskerade att förlora vårdnaden om sina barn eftersom de tagit med sig barnen till demonstrationer i Moskva. Men under måndagen beslutade domare att avvisa åklagarens yrkande.

– I stället fick vi en varning och en uppmaning att ändra vårt beteende gentemot våra barn, för oss är det helt obegripligt, säger trebarnspappan Pjotr Homskij till journalister utanför en domstol i Moskva.

Den tredje augusti hade han och frun Jelena demonstrerat för rättvisa val i huvudstaden. Demonstrationen saknade tillstånd och över 800 personer greps då.

I ett klipp i sociala medier syns han, tillsammans med sin fru och en syskonvagn med två små barn, försöka ta sig framåt i ett demonstrationståg, samtidigt som en mur av poliser trycker tillbaka demonstranterna.

Enligt åklagare utsatte föräldrarna barnen för fara genom att ta med sig dem till demonstrationen. Men en domstol i Moskva avvisade under måndagen yrkandet, föräldrarna får behålla vårdnaden men uppmanas att vara mer försiktiga och eftertänksamma.

Även ett annat föräldrapar, som också riskerade att förlora vårdnaden om sin ettåriga son, får behålla barnet.

De anklagades för använda ettåringen som sköld genom att låta en av demonstrationernas galjonsfigurer hålla i barnet. Föräldrarna och sin sida anser att påståendet är befängt eftersom de är släkt med politikern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista