människorättsorganisationer

Flyktingar som återvänder till Syrien grips

1:47 min

I förra veckan gjorde migrationsverket en ny bedömning av säkerhetsläget i Syrien, att konfliktnivån sjunkit i flera provinser, vilket påverkar asylrätten och borde göra det möjligt för syrier på flykt att återvända.

I Syriens grannländer ökar trycket på Syrier att återvända hem och grannlandet Libanon har deporterat 2700 syrier sedan i våras. Nu kommer rapporter om att vissa av dessa har gripits av säkerhetstjänsten.

Det är de två stora människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International som slår larm om att Libanon utsätter syriska flyktingar för stora risker genom att skicka tillbaks dem till en regim som gjort sig skyldig till storskalig grymhet.

Trots ett förbättrat säkerhetsläge och minskat våld i Syrien, finns det inget som tyder på att tortyr och dödsfall i syriska fängelsehålor har upphört.

Varken FN eller andra oberoende instanser har möjlighet att bedöma säkerhetsläget för flyktingar som tvingas tillbaka. Försvinnanden och godtyckliga gripanden fortsätter, menar Human Rights Watch som intervjuat bland annat familjen till en syrier som de kallar Rami.

Rami tillhörde den syriska oppositionen, han deporterades ändå och överlämnades av Libanon till den syriska säkerhetstjänsten. Ramis familj fick ett telefonsamtal i juni från en medfånge som sa att han delat cell med Rami i fängelset i Tartous, men att Rami skickats till Damaskus. Sen dess har familjen inte hört något.

Human Rights Watch har också talat med en journalist som skickats tillbaka till den syriska regimen och brodern till en ung man som tvingats ta värvning i den syriska armén efter att han gripits av den libanesiska armén och deporterats till Syrien.

Den libanesiska armén och säkerhetstjänsten agerar enligt landets nya bestämmelser, men läget för syriska oppositionella i Libanon är komplicerat eftersom Libanons inflytelserika Hizbollahmilis, har stridit i Syrien för att rädda Bashar al Assads regim och knappast ser med blida ögon på syriska regimmotståndare som gömmer sig i Libanon.

Hizbollah är både ett politiskt parti och en starkt beväpnad Iranstödd milis med inflytande i både den libanesiska armén och säkerhetstjänsten.