Dödsorsaker

Cancer tar flest liv i rika länder

1:41 min

För medelålders människor i rika länder tar cancer nu fler liv än hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en ny undersökning i medicintidskriften The Lancet.

På den pågående europeiska hjärtkongressen i Paris har forskarna diskuterat vad vi dör av. Den vanligaste dödsorsaken i världen är fortfarande hjärt- och kärlsjukdomar. Men bland medelålders människor i höginkomstländer är det numera cancer som skördar flest liv, enligt en stor undersökning i medicintidskriften The Lancet. En orsak är den framgångsrika hjärtvården i den rikare delen av världen.

– Vi vet ju mycket, mycket mer om vad som orsakar hjärt-kärlsjukdomar, säger professor Annika Rosengren, som lett den svenska delen av studien. Det är mer likartade sjukdomar och vi vet att åtminstone två tredjedelar av hjärt-kärlsjukdomar förklaras av riskfaktorer som vi känner mycket väl till och vet hur vi ska förebygga och behandla.

Ser man globalt är det fortfarande hjärt- och kärlsjukdomar som tar flest liv. Fyra av tio dör av t ex hjärtinfarkt eller stroke i världen. Men i rikare länder är det nu istället cancer som dominerar. Men för cancersjukdomarna har det varit svårare att hitta framgångsrik behandling, enligt Annika Rosengren.

– Vi kan liksom inte hitta orsakerna till olika cancerformer, och vi har inte identifierat riskfaktorer på samma sätt, säger hon.

Hur ska man använda den här kunskapen?

– Det finns ju rätt mycket kvar att göra, när det gäller hjärt-kärlsjukdomar. Vi vet ju alla att vi äter inte som vi ska och vi rör oss för lite. En del röker fortfarande. På cancersidan kanske man måste intensifiera forskningen om varför människor drabbas av cancer och där finns det ju en hel del kvar att göra.