Facebook döljer gilla-tummen

1:59 min

Facebook ska testa att dölja hur många som gillar ett inlägg får. Detta för att minska den stress och känsla av misslyckande man kan få om ens inlägg inte blir gillat.

Sedan tidigare håller Instagram, som ägs av Facebook, redan på att testa en liknande funktion i bland annat Kanada och Brasilien,  allt för att minska den stress och känsla av misslyckande man kan få om ens inlägg inte får så många hjärtan.

Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå Universitet, tror inte att det kommer att förändra den press som många kan känna kring sociala medier. Hon kallar tilltaget för ett spel för galleriet.

– Det är ungefär som när Kalaspuffar tog bort 30 procent av sockret. Det betyder inte att det plötsligt är nyttigt att äta det, men det kan upplevas som att det är det, säger hon.

P1-morgon har sökt Facebook men inte fått någon kommentar. Till Techcrunch har Facebook bekräftat att man vill testa att dölja antalet "likes", eller på svenska "gilla-markeringar", men att det bara befinner sig i utvecklingsfasen.