Transportstyrelsen

Voi välkomnar utredning av elsparkcyklar

1:58 min

Företaget Voi tycker det är bra att Transportstyrelsen nu ska utreda om reglerna kring elsparkcyklar kan förbättras eller förtydligas.
Kristina Hunter Nilsson som är kommunikationschef säger att alla inblandade gynnas av tydliga regler.

– Vi välkomnar deras kommunikation om att förtydliga de redan existerande reglerna. Jag tror det gynnar alla, säger hon.

Elsparkcyklarna har snabbt blivit fler i flera städer och de är omdiskuterade och kritiserade.

Efter den senaste tidens debatt så sa i går Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam till Ekot att myndigheten nu under hösten ska utreda om reglerna för elsparkcyklar kan förbättras eller förtydligas.

– Jag tror att det skulle kunna underlätta för medborgare, kommuner att förstå vad som gäller för användningen av elsparkcyklar.

Hittills i år har över 240 olyckor med elsparkcyklar rapporterats.

– Den kan ju aldrig äventyra trafiksäkerheten och då ser vi lite oroande på utvecklingen.

Elsparkcykelföretaget Voi gör nu flera åtgärder för att förbättra säkerheten, säger kommunikationschefen Kristina Hunter Nilsson. Till exempel har företaget sänkt den tillåtna hastigheten från max 20 kilometer i timmen till 6 km/h i utvalda zoner i Göteborg och på sikt är tanken att det ska finnas sådana zoner i samtliga städer där företaget finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista