Folkeopplysningen

Kritik mot NRK – manipulerade skolval i experiment

1:24 min

I Norge kommer idag stark kritik mot mediebolaget NRK. Det visar sig nämligen att public service-företaget, med hjälp av falska nyheter, medvetet har försökt att manipulera ett skolval i en gymnasieskola.

NRK:s program Folkeopplysningen har i drygt ett halvår utfört ett experiment för att testa om ungdomar är källkritiska nog att stå emot politiska påverkanskampanjer som använder falska nyheter. Via sociala medier har tv-programmet anonymt knutit kontakt med gymnasieelever i staden Lilleström.

Man har systematiskt jobbat för att få ungdomarna att rösta på Senterpartiet i det skolval som genomfördes i går, och det har bland annat skett genom att, just till de här gymnasieeleverna, sprida lögner om andra partier, till exempel att miljöpartiet MDG vill införa kvoter för användning av internet och deodorantförbud i skolan.

Folkeopplysningens programledare Andreas Wahl säger att NRK har velat undersöka om någon med mer skrämmande avsikter kan påverka unga väljare.

Men NRK:s trollfabrikexperiment får mycket hård kritik från politiskt håll i dag. Vi behöver inte Ryssland, vi har NRK, skriver Stortingspolitikern Mathilde Tybring-Gjedde på Twitter. Kommunminister Monica Mæland kallar projektet "fullständigt oacceptabelt", enligt NRK. Utbildningsminister Jan-Tore Sanner vill att experimentet ska granskas av norska motsvarigheten till Skolverket.

NRK:s etikredaktör Per Arne Kalbakk skriver i ett uttalande att han förstår ett sådant här experiment ses som provocerande, men att meningen är att göra elever och ungdomspolitiker mer uppmärksamma på faran för att bli manipulerad genom riktade kampanjer som använder desinformation och falska nyheter som vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista