Fler laddstationer i glesbygd

Centerpartiet vill satsa på miljöbilar

2:04 min

I budgetförslaget finns bland annat 150 miljoner kronor som under tre år ska gå till stöd för laddstationer.

– Det är ju faktiskt den här utmaningen man har sett, till exempel i Gävleborg, Värmland och Norrlands inland, så är det inte fullt utbyggt med publika snabbladdare, säger Centerledaren Annie Lööf.

Centerpartiet har i budgeten till nästa år fått igenom en satsning på miljöbilar. Totalt handlar det om en miljard kronor där 150 miljoner kronor ska gå till stöd för laddstationer. Resten utav pengarna ska satsas på bilar som redan idag är miljöklassade i skattesystemet bonus-malus, ett system som är tänkt att ändras redan till år 2021.

Ett problem med det nya systemet som uppmärksammats är att allt fler elbilar, och laddhybrider ofta exporteras till Norge. Det handlar om bilar som många skulle betrakta som i stort sett nya. Förra året var det 1300 elbilar, tre gånger så många som 2017 - som exporterades.

De flesta elbilar hamnar i Norge, där det är mer förmånligt att äga en begagnad elbil. Men, det här förslaget löser inte den saken, utan det hoppas Annie Lööf att man kan lösa till nästa omgörning 2021.

– Vi har ett förslag på en spärregel så att de miljösmarta bilarna som vi ger bonus till här i Sverige inte ska kunna föras ut ur landet till Norge och Tyskland.