BANK-VD

Han sparkades från Handelsbanken – tar över Nordea

2:48 min

Styrelsen för Nordea har utsett Frank Vang-Jensen till ny vd och koncernchef. Vang-Jensen var tidigare vd för Handelsbanken men avskedades därifrån 2016.

– En bank-vd är den som ska leda verksamheten och som utåt personifierar banken, så det är klart att det är en viktig post, säger Ekots ekonomireporter Kristian Åström.

Varför fick han sparken från Handelsbanken?

– Pär Boman, styrelseordförande i Handelsbanken sade då att jobbet var för stort för honom, att han inte var kapabel att styra banken. Det var hård ord och troligen låg en maktkonflikt bakom, säger Ekots ekonomireporter Kristian Åström.

Varför får han nu samma jobb på Nordea?

– Han har jobbat länge på Nordea och det är få som har hans cv. Uppenbarligen är de nöjda med hans jobb i koncernledningen och ser en potential i honom. Det är höga krav på honom nu eftersom Nordea är den storbankerna i Sverige som har lägst lönsamhet, troligen väntar stora rationaliseringar.

Vilken blir Frank Vang-Jensens viktigaste uppgifter på Nordea?

– Det blir att öka lönsamhet för aktieägarna och själv säger han att de ska nöjdare kunder och lyckligare personal. Om det går att förena återstår att se, säger Kristian Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista