EU-PARLAMENTET

Olika fokus i miljöutskott

2:20 min

De sex svenska EU-parlamentariker som har tagit plats i miljöutskottet efter valet i våras, tänker prioritera helt olika frågor, trots att de alla tycker att klimatarbetet är viktigast. Det visar en kartläggning som Ekot har gjort.

Se ledamöternas svar här.

Socialdemokraten Jytte Guteland kommer att koncentrera sig på de långsiktiga utsläppsmålen till 2030 och 2050.

– Min erfarenhet från förra mandatperioden är att målsättningarna styr all annan lagstiftning. Så vi måste prioritera den övergripande målsättningen om vi vill framåt i varje lagstiftning.

Miljö och klimat var den viktigaste frågan för många väljare i EU-valet och platserna i parlamentets miljöutskottet var eftertraktade av politikerna. När platserna fördelades i somras fick Sverige inte mindre än sex av de 76 platserna i utskottet.

Socialdemokraternas Jytte Guteland har alltså siktet inställt på det långsiktiga målet om ett helt klimatneutralt EU till 2050. Men Miljöpartiets Pär Holmgren tycker att unionen måste vara klimatneutral redan på 2020-talet och han är besviken på de andra partierna.

– Man ska inte kunna komma undan med att i ena stunden, i en valrörelse till exempel, säga att det här är en högprioriterad fråga, och sedan när det kommer till praktisk politik, inte göra tillräckligt mycket.

Vänsterpartiets Malin Björk fokuserar på arbetet att ställa om EU:s budget så att den levererar en hållbar omställning. Medan Moderaternas Jessica Polfjärd kommer att ha skogen i fokus, eftersom den är viktig när samhället ska bli fossilfritt.

Centerpartiets Fredrick Federley tycker att utsläppshandeln måste stramas åt, bland annat genom att minska flygets tilldelning av gratis utsläppsrätter.

– Vi behöver transportera oss själva, vi behöver transportera produkter och så vidare. Men man måste betala sina miljökostnader.

Liberalen Karin Karlsbro är suppleant i miljöutskottet och har sin ordinarie plats i det Handelspolitiska utskottet. Hållbarhetskapitlen i nya handelsavtal kommer att prägla hennes arbete.

– Handel är bra och det är ännu bättre när man också använder handelspolitiken som ett verktyg i klimatpolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista