Färre jobb nästa år i teknikföretagen

Antalet anställda i svenska företagen med teknisk tillverkning kommer att minska med 3 000 nästa år, enligt arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Orsaken är att nyinvesteringarna minskar, säger chefsekonomen Anders Rune.

Rune har inte någon ljusning i sikte.

– Utvecklingen 2006 blir en fortsättning på utvecklingen i år, nämligen en allt svagare tillväxt. Det betyder en fortsatt nedgång i antalet anställda, säger han.

Teknikföretagen, som organiserar över 3 000 företag inom telekommunikation, metallindustri, elektronik, industrimaskiner, datateknik, elkraft, instrumentteknik, optik, bilar, transporter och mycket annat med sammanlagt 300 000 anställda, är beroende av investeringarna på andra håll i samhället.

Minskade investeringar
Inom tele och it ser det ganska ljust ut, men för metallvaruföretag och elmaskinsindustrin ser det värre ut.

Konjunkturen tycks vara på väg nedåt och industrin väntas minska sina investeringar, enligt prognosen både i Sverige och i omvärlden.

Totalt räknar man med en produktionsökning på 3,5 procent, men det räcker inte till nya jobb och det gör att den uppgång på arbetsmarknaden, som många väntat på tycks dröja.

Färre anställda
Utvecklingen har varit svagare och konkurrensen hårdare än väntat, säger Andes Rune.

– Vi har fått en minskning i antalet anställda för som det verkar sjätte året i rad. Det är helt unikt, säger Rune.

Även om Anders Rune säger sig tro på de svenska verkstadsföretagen på sikt är konkurrensen allt hårdare med framför allt låglöneländer.

Från arbetsgivarhåll efterlyser man politiska beslut som kan underlätta för branschen i Sverige. Anders Rune upprepar också kravet på att ändra den traditionella lönepolitiken i Sverige.

– Vi måste ha en ökad lönedifferentiering. Lönerna måste höjas i ena änden och andra löner måste sänkas, säger han. 

Samtidigt kan vi se att många industrier gör rätt hyggliga vinster?

– Visst är det så. Det är också så att vi ser den stora strukturförändringen i världen, nämligen att det kommer in väldigt mycket ny, billig arbetskraft. Priset på arbete har gått ned och priset på kapital går därmed upp. Avkastningskraven är helt enkelt högre, säger Anders Rune.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".