Storbritannien

Oppositionspartierna säger nej till nyval

2:17 min

Den brittiska oppositionen kommer inte rösta för ett nyval på måndag när regeringen Johnson kommer lägga fram ett förslag om sådant. Det beslutade oppositionen idag efter ett möte mellan partiledarna. Boris Johnson behöver dock ett nyval för att komma vidare, frågan är vad han gör nu.

Ian Blackford från det skotska nationalistpartiet, SNP, säger att anledningen till att oppositionen säger nej till nyval nu är att den inte vill riskera att premiärminister Boris Johnson ändå till slut lyckas ta Storbritannien ut ur EU utan ett avtal.

Oppositionen menar också att eftersom det nu kommer lagstiftas om att Storbritannien inte får lämna EU utan ett avtal så vill de se till att premiärministern verkligen följer den också och inte får undan den paragrafen genom ett snabbt nyval.

– Boris Johnson kommer inte få avgöra datumet för ett nyval, säger Ian Blackford vidare.

Om oppositionen nu på måndag står fast vid beskedet idag, måste alltså Boris Johnson hitta en Plan B eller C, eller något annat.

Han har ju sagt att han hellre "ligger död i ett dike" än att ber EU om en förlängning och blev premiärminister på löftet att Storbritannien ska lämna EU den 31:e oktober, vad som än händer. Ett löfte han upprepar ideligen, senast idag. Att inte hålla detta skulle bli mycket politiskt kostsamt för honom.

Men det finns två andra vägar till ett nyval. Antingen kan man gå via misstroendeförklaring eller via att lägga fram förslag om ett valdatum som ett tillfälligt tillägg till den nuvarande lagen om nyval.

Det är lösningar som å ena sidan för andra utmaningar för premiärministern med sig, men å den andra bara kräver en enkel majoritet i parlamentet. Det är möjligt att Johnson försöker något sånt, men det är oklart i nuläget.

Boris Johnson vann en liten seger idag också. En domstol i London underkände inte stängningen av parlamentet som Johnsons regering beslutade om.

Premiärministern, som till varje pris vill få till ett nyval, ett val han trots allt har stora chanser att vinna, var idag på resa i Skottland. Av BBC fick han frågan om han inte måste avgå om han inte kan leverera en brexit utan avtal.

– Det är ingen hypotes som jag är villig att överväga, blev Johnsons svar.

Ett stenhårt nej låter annorlunda.